Nieuw theaterprogramma

Leuk om te weten!

Hé theaterliefhebber! We willen je bijleren over ons prachtige theatervak. Lees je mee?Wat is een try-out?

Als er ’try-out’ staat vermeld bij een voorstelling, dan betekent dit dat de voorstelling nog niet in première is gegaan. Een try-out is een proefvoorstelling van bijvoorbeeld een cabaretier of muziekvoorstelling. Met een try-out wordt gepeild hoe publiek zal reageren op een voorstelling. Meestal speelt een artiest of gezelschap meer dan 30 try-outs voordat de voorstelling in première gaat.

Het komt dus wel eens voor dat wij voorstellingen hebben geboekt die nog in de try-outfase zitten. Meestal is de ticketprijs voor een try-out dan ook lager dan voor de definitieve voorstelling. Natuurlijk vermelden we dit altijd op onze website en op het ticket.

Hoe komt een professionele voorstelling in ons theater?

Het is september, terwijl de eerste voorstellingen van het huidige seizoen plaatsvinden starten de voorbereidingen voor het volgende seizoen al. Onze theaterprogrammeur (Rick Verhees) bezoekt in deze periode veel potentiele artiesten en presentaties van boekingsbureaus om te kijken of er iets voor de Ruchte tussen zit. Vervolgens gaat hij aan de slag om hier een mooie selectie uit te pakken en vast te leggen voor het volgende theaterseizoen. Hierbij wordt gekeken naar de diversiteit, populaire genres, leeftijdsgroepen en natuurlijk; waar kunnen we deze inpassen in de goedgevulde agenda van de Ruchte?

Met een theaterzaal van 345 stoelen zijn uiteraard niet alle voorstellingen beschikbaar. Inmiddels heeft de Ruchte in theaterland echter een naam opgebouwd als gezellig en professioneel theater, waardoor het mogelijk is om ieder jaar een mooie mix te presenteren van gevestigde namen en aanstormend talent. Daar zijn we erg trots op! Zo waren de volgende artiesten al te gast in Someren: Youp van ‘t Hek, Jochem Myjer, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Paul de Leeuw en Rowwen Hèze.

Uiteraard kunnen we dit alleen dankzij ons trouwe publiek. We vinden het fijn dat jullie al deze voorstellingen samen met ons in de Ruchte willen beleven! Wil je meedenken over het nieuwe seizoen? Dat kan! Laat jouw tips achter via het onderstaande contactformulier.

Waarom zijn theaterstoelen rood?

Heb je je wel eens afgevraagd waarom theater- en bioscoopstoelen eigenlijk over het algemeen altijd roodgekleurd zijn? Nee? Wij wel! Deze video van Quest biedt een kort en bondig antwoord hierop:

Wat is links en wat is rechts?

Wat links is voor de acteur, is rechts voor het publiek. En andersom. En dat is soms best onhandig. Dus heeft de theaterwereld daar wat op bedacht..

Mobiele tribune

Er is een periode vóór en een periode na 2014. In dit jaar hebben we namelijk een mobiele tribune geplaatst. Deze prachtige tribune kan worden ingeklapt en met hovercrafts aan de kant worden geschoven. Zo is onze theaterzaal multifunctioneler dan ooit geworden. Bekijk hier een kleine introductie van de verandering destijds. Karin Bloemen maakte er een speciaal lied over en opende de nieuwe tribune.

De kleuren van ons logo

Wist jij dat iedere kleur in het beeldmerk van ons logo een eigen betekenis heeft? Ze weerspiegelen namelijk de 5 elementen van de Ruchte. De huidige huisstijl is in 2013 ontworpen door Marieke van de Graft.

> Goud/geel: Theater, muziek & film
> Turquoise: sociaal & cultuur
> Bruin: café & foyer
> Grijs: zakelijk & verhuur
> Roze: de Ruchte & meer

Sinds 2018 gebruiken we deze opvallende kleuren ook om onze voorstellingsgenres te onderscheiden. Dit zie je onder andere terug op onze programmapagina en in onze theaterbrochures.

> Goud/geel: cabaret – muzikaal cabaret – humor
> Turquoise: muziek – muziektheater – klassieke muziek
> Bruin: theater – toneel – theatercollege
> Grijs: film
> Roze: familievoorstelling
> Zwart: concert – foyerconcert (toegevoegde kleur)

Extra theaterweetjes!

  • De theaterzaal wordt ook wel het ‘DOBU theater’ genoemd. Bouwbedrijf DOBU is de hoofdsponsor van de Ruchte.
  • We zijn er trots op dat we zo’n 642 fanatieke theaterbezoekers met een theatervriendabonnement hebben. Bekijk hier meer info over theatervrienden.
  • We verzenden minimaal iedere maand een nieuwsmail om iedereen op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes.
  • We hebben sinds 2014 (pas) een echte theatertribune. Daarvoor hadden we alleen maar losse stoelen op de vloer. Weet jij nog welke kleur die waren? Niet rood in ieder geval!
  • Het grote gordijn dat voor het podium hangt heet een ‘voordoek’
  • De ruimte achter de gordijnen en schotten aan de zijkanten van het toneel heet ‘coulisse’
  • De persoon die make-up en schmink van de artiesten doet, heet een ‘grimeur’
  • Iemand die een héél kleine rol in een voorstelling speelt, noemen ze een ‘figurant’

Leuk om te weten?
We hopen dat we je wat nieuwtjes hebben kunnen leren en zien je graag snel in de Ruchte! Wil je meer weten of ons programma bekijken? Klik dan hieronder.

Terug naar jubileumpagina

Bekijk ons programma

De nieuwsmail volgen

Heb je vragen?

Neem contact op!

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op

0493-44 11 44

Blijf sociaal Volg ons op social media

Mis niets en volg ons via Facebook, Instagram, LinkedIn en Youtube.