Nieuw programma: 9 mei online - Word vriend 2024/2025

25 jaar de Ruchte

In oktober 2023 bestaat de ‘nieuwe’ Ruchte 25 jaar! Op deze pagina vind je leuke weetjes, verhalen, foto’s en video’s van 25 jaar de Ruchte. De pagina wordt in de loop van het jaar steeds verder gevuld. Veel lees- en kijkplezier!

De naam ‘de Ruchte’ komt van de term ‘geruchten’. Destijds omschreven als 1) roepen of schreeuwen 2) gerucht, naam, faam, denk aan roemrucht. Een gerucht is een verhaal dat de ronde doet, maar waarvan de waarheid niet vast staat.

Wil je weten waar onze naam echt vandaan komt? Kijk dan op deze pagina.

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober vieren wij ons 25-jarig jubileumweekend.

06 oktober een jubileum dinnershow

07 oktober een concert van de Edwin Evers Band.

Kom je het mee vieren?

Bekijk ons programma

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar er zijn een paar medewerkers die al 25 jaar bij de Ruchte werken.

Komend najaar zijn Willemien Versteeg-Lemmen, Annie Koolen en Hennie Meeuwis 25 jaar in dienst.

Dubbel feest!

Mobiele tribune

Er is een periode vóór en een periode na 2014. In dit jaar hebben we namelijk een mobiele tribune geplaatst. Daarvoor hadden we alleen maar losse stoelen op de vloer. Weet jij nog welke kleur die waren? Niet rood in ieder geval! Zie hier het antwoord. Deze prachtige tribune kan worden ingeklapt en met hovercrafts aan de kant worden geschoven. Zo is onze theaterzaal multifunctioneler dan ooit geworden. Bekijk hier een kleine introductie van de verandering destijds. Karin Bloemen maakte er een speciaal lied over en opende de nieuwe tribune.

Wist jij dat iedere kleur in het beeldmerk van ons logo een eigen betekenis heeft? Ze weerspiegelen namelijk de 5 elementen van de Ruchte. De huidige huisstijl is in 2013 ontworpen door Marieke van de Graft.

> Goud/geel: Theater, muziek & film
> Turquoise: sociaal & cultuur
> Bruin: café & foyer
> Grijs: zakelijk & verhuur
> Roze: de Ruchte & meer

Sinds 2018 gebruiken we deze opvallende kleuren ook om onze voorstellingsgenres te onderscheiden. Dit zie je onder andere terug op onze programmapagina en in onze theaterbrochures.

> Goud/geel: cabaret – muzikaal cabaret – humor
> Turquoise: muziek – muziektheater – klassieke muziek
> Bruin: theater – toneel – theatercollege
> Grijs: film
> Roze: familievoorstelling
> Zwart: concert – foyerconcert (toegevoegde kleur)

 

Bekijk hier alle logo’s van de Ruchte:

Logo 1998 – 2013 (Marieke van de Graft)

Logo 2013 – heden (Marieke van de Graft)

Tijdelijk jubileumlogo (Ruud van Eijk)

Het is september, terwijl de eerste voorstellingen van het huidige seizoen plaatsvinden starten de voorbereidingen voor het volgende seizoen al. Onze theaterprogrammeur (Rick Verhees) bezoekt in deze periode veel potentiele artiesten en presentaties van boekingsbureaus om te kijken of er iets voor de Ruchte tussen zit. Vervolgens gaat hij aan de slag om hier een mooie selectie uit te pakken en vast te leggen voor het volgende theaterseizoen. Hierbij wordt gekeken naar de diversiteit, populaire genres, leeftijdsgroepen en natuurlijk; waar kunnen we deze inpassen in de goedgevulde agenda van de Ruchte?

Met een theaterzaal van 345 stoelen zijn uiteraard niet alle voorstellingen beschikbaar. Inmiddels heeft de Ruchte in theaterland echter een naam opgebouwd als gezellig en professioneel theater, waardoor het mogelijk is om ieder jaar een mooie mix te presenteren van gevestigde namen en aanstormend talent. Daar zijn we erg trots op! Zo waren de volgende artiesten al te gast in Someren: Youp van ‘t Hek, Jochem Myjer, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Paul de Leeuw en Rowwen Hèze.

Uiteraard kunnen we dit alleen dankzij ons trouwe publiek. We vinden het fijn dat jullie al deze voorstellingen samen met ons in de Ruchte willen beleven! Wil je meedenken over het nieuwe seizoen? Dat kan! Laat jouw tips achter via het onderstaande contactformulier.

De Ruchte is natuurlijk veel meer dan een theater alleen. Wist je bijvoorbeeld ook dat er verschillende bedrijven en instellingen gevestigd zijn in ons gebouw?

Bekijk hier welke dat zijn.

Theaterbezoekers in cijfers

In 25 jaar hebben er al enorm veel voorstellingen plaatsgevonden in de Ruchte! Als eerste zijn we natuurlijk trots op alle prachtige lokale producties. Dit zijn er meer om op te noemen. Ook zijn er veel professionele artiesten die de afgelopen 25 jaar al vaak op onze planken hebben gestaan en dit seizoen ook terugkomen. Koplopers hiervan zijn Mark van de Veerdonk, Nederlands Studenten Orkest, Pater Moeskroen en Rob Scheepers, Vuile Huichelaar en Gerard van Maasakkers.

In 25 jaar:
15.000+
voorstellingen

375.000+
bezoekers

3.500+
theatervrienden

Frans Leenen
25 jaar medewerker
met pensioen

Hoe was het in de beginjaren?
In de avonduren en weekenden was ik actief bij voorstellingen van Crescendo en de zannikavonden. Ik kwam vaak in het oude parochiehuis, later de Ruchte, waar veel toneelgroepen hun optredens hadden. Ze vroegen mij om toe te treden tot het bestuur. Na een paar jaar werd mij de baan aangeboden als technicus van licht en geluid. Met weinig theater-ervaring ben ik in 1998 begonnen. De theatertechniek heb ik in een paar jaar tijd helemaal eigen gemaakt, door middel van cursussen en gewoon aan de gang gaan. Er waren toen nog geen specifieke theatertechniekopleidingen.

Liever lokaal of professioneel?
Lokaal, omdat ik bij lokale voorstellingen zelf meer invloed had op de techniek en dat was dus een stuk meer creatiever.

Welke voorstelling was de grootste uitdaging?
Flairck. Vanwege een bizar groot decor tot in de nok. We waren precies 2 minuten voordat de deuren open gingen klaar. Het zweet staat nog op mijn kop.

Welk moment blijft je altijd bij?
In het algemeen de contacten met alle artiesten en hun technici. Lokaal, maar zeker ook alle professionele artiesten. Achter de schermen zijn de meeste hele aardig. Het zijn ook gewoon mensen die naar de WC moeten.

En iets heel specifiek; In 2002 stond Theatergroep Hilaria in ons theater en tijdens de bouw van het decor kwamen ze erachter dat ze een essentieel decorstuk miste in hun show; een paard. Ze stonden op het punt om de show hiervoor te annuleren, totdat ik hun reddende engel was door ‘decorstuk’ te regelen. Dit heb ik destijds bij Toneelvereniging Crescendo geleend.

Welke artiesten zijn het beste in de omgang?
Ik heb altijd erg goede ervaringen gehad met Mark van de Veerdonk, Najib Amhali en Fred Delfgaauw. En Ali B. Die vroeg voor zijn optreden of hij hier in Zoemeren was. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat het ‘Someren’ is. Hij vroeg mij of ik wat moppen kende en ik heb er toen een paar verteld over Helmonders. Vervolgens opende hij zijn voorstelling met míjn moppen! Mijn dochter Simone zat in de zaal met haar vriend. Ze zei ’zo zo, ons pap is weer bezig geweest’.”

Waar ben je het meeste trots op van alle jaren in de Ruchte?
Dat ik maar 1 keer een show vroegtijdig heb hoeven stilleggen. Dit was in verband met de Hagelstorm in 2016. Er was op dat moment een voorstelling van het Varendonck College bezig. Bij alle andere duizende voorstellingen hebben we nog nooit een voorstelling vroegtijdig hoeven stilleggen.

En natuurlijk dat ik mocht helpen om van een kaal parochiehuis een prachtig theater te maken. En dat is volgens mij aardig gelukt.

Wat zijn de mooiste ontwikkelingen in de theaterzaal van de Ruchte sinds 1998?
In de eerste 3 jaar moesten we bij elke lichtspot steeds omhoog en omlaag met de hoogwerker. Dit was enorm tijdrovend en hierom hebben we in 2001 een loopbrug tegen ons plafond laten maken. Dit scheelt uren werk per voorstelling. Ik kan het mij niet voorstellen dat dit nu nog zou moeten, dat is gekkenwerk!

Hiernaast is de komst van onze inschuifbare tribune in 2014 een grote professionalisering. En dat midden in de financiële crisis. Hiervoor kwamen er nog elke keer stoelenjongens alle stoelen klaarzetten en weghalen na afloop. Destijds geopend door Burgemeester Veltman en Jeroen van Ingh (Rabobank). Karin Bloemen heeft speciaal hiervoor een nummer geschreven.

Welke artiest of band mag nog een keer terugkomen?
De mooiste voorstellingen voor mij zijn toch wel de muziekvoorstellingen en dan in het specifiek de Beatles Revival Band en Frontm3n. En niet te vergeten; poppentheater Fred Delfgaauw.

Hoe heb je het 25 jaar vol kunnen houden in de Ruchte?
Heel simpel gezegd; goede werksfeer met collega’s onder elkaar. Dat is het belangrijkste wat er is bij een bedrijf en is altijd top geweest.

Je hebt alle drie de managers/beheerder meegemaakt in 25 jaar. Wat waren de verschillen tussen hen?
Jeu Jenneskens heeft de enorme taak gehad om alles vanaf start mee op te zetten en hij was erg sociaal. Soms zelfs te sociaal. Fred Weijers was een echte theaterman en helemaal niet commercieel. Terwijl Tim Rijper enorm commercieel is, maar met het prachtige resultaat dat de Ruchte zo bruisend is dan ooit te voren.

Paul van Bree
Vrijwilliger

Wat is jouw mooiste ervaring in de Ruchte?
Mijn mooiste ervaring in de Ruchte is het deel uit mogen maken van de Dorpsquizband in 2018. Die ervaring staat bovenaan op het lijstje en is voor herhaling vatbaar.

Waar ben je het meest trots op?
Het meest trots ben ik op het feit dat ik als vrijwilliger een bijdrage mag leveren binnen deze club. Ondertussen weten
ze bij de Ruchte wel wanneer ze een beroep op me kunnen doen en wanneer ze beter een ander kunnen vragen. Of dit nu voor de concertcommissie, de Top 100 Businessclub, een dorpsquiz, een Bingo show of loterij is.

Welke artiest of band mag nog een keer terugkomen in de Ruchte?
Als ik een artiest terug mag laten komen, dat is het wel de Tribute To The Cats Band. Dat geeft garantie voor een geslaagde en beregezellige avond voor zowel de
band, de bezoekers als voor onze enige echte bruisende Ruchte.

Wilma en Harrie Driessen & Ton & Mariet van de Graft.
Theatervrienden

Waarom komen jullie al 25 jaar naar ons theater?
We gingen altijd naar het theater in Eindhoven, maar sinds onze Marieke (van de Graft) gestart is met onder andere de vormgeving van de theaterbrochure van de Ruchte hebben we kennis gemaakt met de Ruchte en sindsdien zijn we niet meer weggegaan. We komen met z’n vieren ongeveer 6 keer per seizoen lekker te voet naar de Ruchte en houden van de fijne gastvrije sfeer. We pakken dan natuurlijk ook graag een borreltje na afloop.

Wat is jullie mooiste ervaring?
Aan de voorstelling ‘Telkens weer, Het Dorp: een hommage aan Friso Wiegersma’ hebben we de mooiste herinneringen. Ook voorstellingen van De Nieuwe Snaar, Yentl & de Boer, Stef Bos, Rowwen Heze en Joris Linssen zullen we nooit meer vergeten.

Welke artiest of band mag nog een keer terugkomen in de Ruchte?
Buiten de bovengenoemde namen zien we graag Karin Bloemen, Pater Moeskroen, Di Gojim, en Van der Laan & Woe weer eens terug in de Ruchte. En als het kan iets meer toneelvoorstellingen.

Tim Rijper
algemeen manager

Welk moment blijft je altijd bij?
Dat was voor mij zeker na afloop van het optreden van Släpstick, een paar jaar geleden. Zij hadden hun laatste try-out in de Ruchte en dat was voor hen een mijlpaal, want de show was eindelijk af. En wat voor show was dat zeg! Ongelooflijk wat een spektakelstuk. De artiesten waren zo blij dat de show
eindelijk klaar was, dat ze allen na afloop naar de foyer kwamen om het te vieren.

Het was zo gezellig dat de voltallige crew na afloop nog bij mij thuis tosti’s is komen eten. De show is daarna
wereldwijd een groot succes geworden!

Waar ben je het meest trots op?
Ik ben heel erg trots op het feit dat de Ruchte elk jaar weer grote namen naar het theater weet te halen. Ook dit jaar weer!

Welke artiest of band mag nog een keer terugkomen?
Die staan dit jaar gelukkig weer op de bühne, want dat is Queen Forever. Een geweldig live-concert met de beste
Queen-vertolkers die er zijn.

Jubileumacties

Jubileumlogo
Begin 2023 heeft de Ruchte een ontwerpwedstrijd uitgezet voor ons 25-jarig jubileumlogo. Er waren 13 deelnemers en het winnende logo, hieronder te zien, is ontworpen door Ruud van Eijk, een vormgever met Zummerse roots.

25% korting
Tijdens dit jubileumseizoen trakteren wij iedere 25e van de maand op 25% korting voor 25 tickets voor 1 bepaalde voorstelling.
Alle details en voorwaarden

Donatieactie
De Ruchte is meer dan een theater. Het is cultureel én sociaal! Wij willen ervoor zorgen dat iedereen van cultuur kan genieten. We gaan een avondje de Ruchte ook mogelijk maken voor mensen met een kleine portemonnee en jij kunt hierbij helpen. Hoe gaan we dat doen?
Klik hier voor alle info

Juniorbaas
Je kunt maar niet vroeg genoeg beginnen met theater en hierom zijn we op zoek naar een kind die dit seizoen juniorbaas van de Ruchte wil zijn. Juniorbaas?
Check het hier

Christian de Rooij
Organisator, acteur en theaterliefhebber

Wat is je eerste ervaring met de Ruchte?
Als toeschouwer bij een voorstelling van Crescendo ‘Een beeld van een man” met de legendarische Michel van Leeuwen in de hoofdrol. Hij vroeg mij om mee te komen spelen en zo debuteerde ik in 1989 in de voorstelling “Chips”.

Welke producties heb je allemaal geproduceerd?”
Ik heb het voorrecht gehad de volgende producties te mogen produceren.

  • Perscussiegroep TREM, in totaal 10 uitverkochte voorstellingen verdeeld over 4 producties. Productie en regie.
  • Het Dagboek van Anne Frank van Crescendo, productiecoördinator en ik speelde zelf de rol van Otto Frank, in totaal 12 uitverkochte voorstellingen.
  • Wondertjes in Aliceland van de Jeugdharmonie Muziekvereniging Somerens Lust, producent en de regie en script lag in handen van Theike den Dekker, in 1 weekend 4 uitverkochte voorstellingen.
  • RMU “Back to the Music” Tim Rijper wilde dit evenement terug in de Ruchte en we zijn toen samen gaan kijken hoe dit mogelijk gemaakt kon worden. We hebben letterlijk naast elkaar gestaan om uit te meten hoeveel staand publiek we konden ontvangen in de zaal  en zittende op het balkon. We hadden 3 uitverkochte voorstellingen en daarnaast heel uniek de generale avond met 150 genodigden die tijdens een geheel verzorgde avond aan tafels voorzien van een hapje en drankje de generale mochten meemaken.

Welke producties heb je allemaal mede georganiseerd?
– Ebenezer Scrooge Crescendo
– The Wiz Crescendo
– Terug naar aarde Crescendo
– Eerste Bingo in corona tijd in de Ruchte met Jumbo Harrie Welten als hoofdsponsor.
– Diverse dansvoorstellingen van DJEZ met Wanda van Houts
– Afscheidsconcert van de Oude Ruchte met jeugdharmonie van Muziekvereniging Somerens Lust
– Top 100 van Someren met de band RUM en een live optreden van de nummer 2 Imca van Someren
– Peejay & Diede shows en Pepernotenshow vanuit Jumbo Harrie Welten Someren
– Show intocht Sinterklaas in De Ruchte voor het Jeugdcomité, 20x samen met Wiljan Raijmakers als Piet als opwarming voordat Sinterklaas binnen kwam.
– 55+ carnavalszitting, presentatie gedurende 4 jaar (tot 2017!)

Waar ben je het meest trots op?
Het meest trots ben ik dat ik de tijd en mogelijkheid kreeg om dit te doen en daarbij altijd op de volledige steun en back up van Malou kon rekenen en dat ik hier zelf nooit een vergoeding voor heb gevraagd en zo mijn bijdrage kon leveren aan de culturele ontwikkeling van Someren.

De ambitie hebben om mooie succesvolle producties te maken is één maar de mogelijkheid krijgen om dit ook daadwerkelijk te mogen doen is twee.

Mijn dank gaat dan ook uit naar alle vrijwilligers en talenten voor en achter de schermen die zich in de afgelopen 25 jaar hebben ingezet om dit allemaal mogelijk te maken.

Natuurlijk ook dank aan alle sponsoren die hun nek uitstaken om geld te investeren in deze producties. En de vaste medewerkers van De Ruchte die altijd onvoorwaardelijk klaar staan om te helpen.

Tot slot is het dan ook een eer om uiteindelijk met drie producties tot nu toe in de afgelopen 25 jaar in de Hall of Fame vermeld te worden.

Het realiseren van de herinrichting van de foyer in 2012 vanuit KCS. De vraag die nog altijd open staat is “hoeveel boomstammen zijn er verwerkt in de vloerbedekking”

Wat voor evenement zou je in de toekomst nog in de Ruchte willen organiseren?
– Oud- en nieuwfeest
– Jaarlijks een filmvoorstelling rond 4 en 5 mei van de opname Het Dagboek van Anne Frank voor de eerstejaars van het Varendonck college (dit is destijds al geopperd door de hoofdsponsor Jumbo Harrie Welten Someren maar helaas nog niet eerder georganiseerd).
– Grease sing-a-long
– Christmas carols, een show ’s middags voor de jeugd en ’s avonds voor volwassenen met lokale talenten al dan niet met live muziek. Ik heb in Australië diverse shows gezien.
– Les Miserables in concert
– The Phantom of the Opera
– Musicalhoogtepunten waarbij via auditie lokaal talent een deelname kan winnen en het publiek vooraf een top 25 mag samenstellen van hun favoriete musicalnummers.
– Luisterconcert met Nederlandstalige liedjes. In een intieme setting, door lokale muzikanten.

Marianda Jansen
Toneelspeler en theaterliefhebber

Eerste ervaring met de Ruchte?
De Ruchte, wat kom ik er graag. Als speler van Crescendo en voorheen met
Theaterkoor Easy and Free, maar ook als trouwe theatervriend. Mijn eerste
optreden in de Ruchte was in 2000 met Crescendo, we speelden toen Revue.

Mooiste ervaring met Crescendo in de Ruchte?
Mijn dierbaarste herinneringen heb ik aan het toneelstuk ‘Henkie ga jij je kamer maar eens opruimen’. Het doek ging open: ik zat daar op het podium als pop,
naast Harry Bakermans sr (beer) en Louis van den Bosch (clown). Het stille spel en mimiek vond en vind ik nog steeds geweldig om te doen.

Wat zou je in de toekomst nog in de Ruchte willen organiseren?
Door alle jaren heen heb ik met Crescendo hele mooie stukken mogen spelen. En met kerst december 2023 speelt Crescendo familievoorstelling Animal Farm. Kijk ik nu al naar uit!

Als bezoeker ga ik graag naar
muziektheater, bijvoorbeeld Släpstick en waar ik ook van kan genieten is poppenspeler Fred Delfgaauw. Hopelijk
zie ik beiden binnenkort in de Ruchte.

Lukas van den Heuvel
Muzikant en organisator

Eerste ervaring met de Ruchte?
RMU for Kids als deelnemer in het jeugdorkest van Somerens Lust. Toen repeteerden we nog in de zaal van Centraal en hadden we meerdere shows in de Ruchte.

Mooiste ervaring met Somerens Lust
in de Ruchte?
Als muzikant: Rabo Music Unlimited 4
Back to the Music (2014): 3 uitverkochte shows met ruim 150 deelnemers en het concert met Karin Bloemen.

Als muzikant en organisatie:

RMU for kids (2012): Wondertjes in Alice
Land. 2 edities van Epic Cinematic: Film concert waarbij een gigantisch
filmdoek voor het orkest hing waar filmbeelden op werden geprojecteerd ondersteund door live-muziek. De Grote
Pepernotenshow; inmiddels 5 edities een begrip in de Ruchte. Van het begin af aan
in de organisatie gezeten en mee het concept bedacht.

Wat zou je in de toekomst nog in de Ruchte willen organiseren?
Het lijkt me heel gaaf om een keer een groots Proms Concert á la RMU te organiseren. En dan heel groots uitpakken met podium, licht, geluid, special effects en meerdere partijen erbij betrekken.

Gerry Stultiens
Zangeres

Eerste ervaring met de Ruchte?
Mijn eerste ervaring met de Ruchte was met een optreden met de Big band uit Someren-Eind. We mochten daar
een optreden verzorgen, tijdens de dorpsquiz. Het was super gezellig, lekker druk en een hele fijne sfeer!

Mooiste ervaring met NAS Orkestar in de Ruchte?
Dat uiteindelijk na een tijd van repeteren in de Ruchte alle puzzelstukjes op zijn
plek vallen. Teksten, licht, geluid, muziek, zang, beeld. Trots op onze muzikale
familie, dat we met The Passion Someren in 2022 twee keer en in 2023 drie keer
onze uitvoeringen ten gehore mochten brengen in jullie mooie theater.

Wat zou je in de toekomst nog in de Ruchte willen organiseren?
Sowieso iets met muziek en zang; musical lijkt me supergaaf!

Muziekvereniging Somerens lust

Bekijk hier enorm veel foto- en videomateriaal van 25 jaar Muziekvereniging Somerens Lust in de Ruchte. Wat een rijkdom!

Heb je vragen?

Neem contact op!

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op

0493-44 11 44

Blijf sociaal Volg ons op social media

Mis niets en volg ons via Facebook, Instagram, LinkedIn en Youtube.